Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.11.26

10 TÉNY AZ E-HULLADÉKRÓL

 

Az elektronikai újrahasznosítás egyre fontosabbá válik bolygónk jövője szempontjából, a mobiltelefonok, régi számítógépek, televíziók, nyomtatók és más elektronikus termékek feldolgozásának és újrahasznosításának prioritást kellene élveznie mindenki számára, aki javítani szeretne az ökológiai lábnyomának mértékén. Íme pár sokkoló tény, amelyet érdemes szem előtt tartani, amennyiben megunt elektronikai eszközünktől szeretnénk megszabadulni. Sok helyen lehetőség van az elektronikai hulladék leadásra, ahol megfelelően dolgozzák fel és hasznosítják újra azokat.

 

1. Az elektronikai termékek 80–85% -a hulladéklerakókban vagy hulladékégetőkben végzik, mely által mérgező anyagokat juthatnak a levegőbe és a talajba.

2. Az e-hulladék mennyisége a legtöbb hulladéklerakóban csupán 2%, azonban az összes mérgező hulladék 70% -a ezektől származik. Az elektronikai eszközökben is megtalálható ólom a központi és perifériás idegrendszer, a vér és a vesék károsodását okozhatja.

3. Évente 20-50 millió tonna elektronikai hulladékot ártalmatlanítanak világszerte.

4. A mobiltelefonok és más elektronikai termékek nagy mennyiségben tartalmaznak nemesfémeket, például aranyat vagy ezüstöt is, amelyek újrahasznosíthatók lennének, mégis a hulladéklerakókban végzik.

5. Az e-hulladékok átlagosan csupán 12,5% -ban kerülnek újrahasznosításra.

6. 1 millió újrahasznosított mobiltelefon esetében 16000 kg réz, 350 kg ezüst, 34 kg arany és 15 kg palládium nyerhető vissza.

7. Egymillió laptop újrahasznosítása révén évente kb. 4000 házban felhasznált energia takarítható meg.

8. Az EPA szerint az elektronikai hulladék továbbra is a leggyorsabban növekvő hulladékáram a világban.

9. Az „e-hulladék” valójában nem hulladék, hanem komplett elektronikai berendezés vagy alkatrész, amelyek újra felhasználhatók, vagy újrahasznosíthatók.

10. Egy számítógép és monitor előállításához kb. 245kg fosszilis tüzelőanyag, 22 kg vegyi anyag és 1,5 tonna víz szükséges.

Az elektronikai eszközök újrahasznosítása nagyon fontos a környezet és saját egészségünk érdekében is. A Goldwater Recycling Kft nemzetközileg is elfogadott környezetvédelmi, egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszerrel rendelkezik az elektronikus hulladékok feldolgozásának folyamataira.

A fent említett 11 tény csak egy kis figyelemfelhívásnak készült, hogy miért olyan fontos az e-hulladékok megfelelő tárolása és feldolgozása, hiszen nem mindegy, hogyan mérgezzük a környezetet.